Meruňkový kompot
- zralé, pěkně vybarvené meruňky s pevnou dužinou
Nálev (na 1 litr vody):
- 550 – 600 g cukru
Příprava receptu na meruňkový kompot:
Meruňky omyjeme, rozkrájíme na půlky a odstraníme pecky.
Půlky meruněk urovnáme řeznou plochou dolů do zavařovacích sklenic, hned zalijeme předem připraveným horkým nálevem a uzavřeme.
Sklenice vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s meruňkovým kompotem hned z hrnce vyndáme.
Abychom vyrobily opravdu dobrý kompot použijeme meruňky uvedené zralosti, protože z přezrálých meruněk je kompotované ovoce příliš měkké a nálev zakalený. Naopak z nezralých meruněk je kompot nahořklý. Meruňky můžeme kompotovat také bez slupek. Omyté je ponoříme v cedníku do téměř vroucí vody s kyselinou citrónovou (10 g na 1 l vody), hned potom ochladíme ve vodě studené a slupky lehce stáhneme rukou.
Některé odrůdy meruněk mají v peckách nahořklá jádra, která obsahují hořký amygdalin, z něhož může při skladování vzniknout jedovatý kyanovodík. Chceme-li kompotovat celé meruňky, nejdříve se přesvědčíme, mají-li sladká jádra, která jsou nezávadná.
Příprava nálevu a sterilace meruňkového kompotu
Množství cukru v nálevu je závislý na obsahu cukru a kyselin v ovoci. Přeslazený nebo málo sladký kompot není chutný. Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu, které by mělo trvat asi 20 minut a až od té doby počítáme čas sterilace. Tvrdší meruňky sterilujeme o 5 minut déle. Více o zavařování kompotů naleznete níže.
Napsat komentář